Quote of the week
“Nicht alles, was langwierig ist, ist langweilig.' (Inte allt som är långt är tråkigt.)
(Thomas Mann till sin blivande förläggare, med hänvisning till MS i romanen Buddenbrooks - citerad av Thomas Mann Buddenbrookhaus i Lübeck)."
― Thomas Mann
Vi lämnade Sverige lördagen den 27 juni och bestämde oss för att göra några stopp på vägen till Innsbruck. Till slut bestämde vi oss för att åka via Danmark och göra vårt första stopp vid favorithamnen i Schleswig i Tyskland. Vi har varit där flera gånger tidigare och det är bara att hitta en plats och ställa sig där. I närheten finns två bra restauranger; Mongolisk BBQ och restaurang Artemis. Vi bestämde oss för grekisk mat den här gången. För första gången på två månader kände jag mig lugn. Juni och juli var väldigt hektiska månader och nu kändes det som om jag var på semester. Hade till och med tid för lite läsning på kvällen.
Nästa morgon begav vi oss mot Kiel och Lübeck. Vi var inte överförtjusta i Kiel så vi körde bara en tur runt staden. Området runt hamnen verkar vara det finaste. I Lübeck lyckades vi hitta en parkering, ganska centralt, och gick till den gamla stadsporten, Holstenporten (Holstentor på tyska). Porten markerar den västra gränsen för denna gamla hansastad. Den byggdes 1464 i gotisk stil och är en av två kvarvarande stadsportar. Den andra är Citadellporten (Burgtor). Det är en imponerande byggnad och ganska vacker för att vara en entré till staden.
Från denna sida kan man se inskriptionen 1477 SPQL 1871. Det första datumet hänvisar till portens byggnadsår, men numera vet man att den byggdes 1478. Datumet 1871 hänvisar till det datum då det tyska riket grundades. "SPQL" som du kanske anar är modellerad på det romerska "SPQR" (latin: Senatus populusque Romanus – Roms senat och folk) och här står det för Senatus populusque Lubecensis. Dock fanns inte inskriptionen från början utan tillkom först 1871.
Vi fortsatte upp till den gamla delen av Lübeck med sina fina gamla byggnader. Det var den första tyska staden som bombades under andra världskriget vilket orsakade allvarliga skador på den historiska stadskärnan. Först 1948 togs avfalls- och rivningsmassorna bort. Gamla stan byggdes delvis om och är en del av världsarvet. Peterskyrkan och katedralen stod färdiga först på 1980-talet.
Den mest imponerande byggnaden är Rådhuset. Jag är inte säker på att jag någonsin har sett en så lång byggnad. Det var svårt att få ett foto eftersom den var både hög och långt.

Man kan inte besöka Lübeck utan att köpa lite av den marsipan staden är känd för. Mittemot Rådhuset låg en fantastisk marsipanbutik, nästan som ett museum.
Det finns fler spännande byggnader och kyrkor att titta på, men våra, åtminstone mina, fötter värkte så sista stoppet var...
… ett café där vi fikade och åt den berömda marsipankakan.
Det var vår rundtur i Lübeck och vi gick längs floden Trave, gick över Holstenhaferbron vid Musik- und Kongresshalle och fortsatte till vår parkering. Tyvärr var Thomas och Heinrich Manns hus, som numera är ett museum, tillfälligt stängt. En av mina favoritböcker någonsin är Thomas Manns Buddenbrooks, och hans berättelse utspelar sig delvis i Lübeck. Mann fick Nobelpriset i litteratur 1929 med motiveringen: "främst för hans stora roman, Buddenbrooks, som har vunnit stadigt ökat erkännande som ett av de klassiska verken i samtida litteratur." Det är verkligen en fantastisk bok och rekommenderas starkt om du inte har läst den ännu.
På min blogg sedan förra nyhetsbrevet
Paris in July, 2024 - A French dinner
Paris in July, 2024 - La vie secrète des écrivains by Guillaume Musso
Underbar marsipan. Köpte en ägg och sill macka där i marsipan som jag beundrade och aldrig åt upp innan den blev för gammal. 😌Kan man ju ångra…
Det är nästan så saliven droppar ner på tangentbordet när jag läser om marsipanen och påminns om den. Buddenbrocks är också en av mina favoriter. Utgåvan jag har är från 1929. Han inspirerades av Alexander Kielland från Stavanger som också skrev om sin familj. Jag har även hans samlade verk. Jag är faktiskt släkt med Thomas Mann på långt håll. Min kusin Peter i Södra Tyskland är gift med hans barnbarnsbarn. Mellansonen i Buddenbrocks, Christian, ska vara förfader till Thomas Mann.